Friday, May 6, 2011

Popiah Singapura

Gambar di atas ini sekadar hiasan...gambar ini aku ambil dari satu blog di london...tapi apa-apa pun kalau dipanggil popiah itu lah rupanya...yang membezakannya adalah inti popiah tersebut...


Popiah salah satu makanan kegemaran kami sekeluarga....dan kepada kawan-kawan yang pernah merasa popiah buatan aku dan memerlukan resipi....silalah mencuba resepi ini .....



BAHAN-BAHAN


1 kg Kentang - Kentang dibasuh bersih dan di rebus berserta kulitnya..

1/2 kg Daging cincang /didadu - di goreng dengan minyak dengan sedikit garam

Daun sup - Kuantiti ikut suka - di hiris halus

Bawang basar -Ikut Suka -di dadu

Lada hitam -di kisar halus

Telur secukupnya

Kulit popiah - beli kat kedai


CARA MEMBUATNYA



  1. Kentang yang telah direbus dibuang kulit dan di potong dalu -diletakkan didalam bekas A


  2. Bawang besar didalu dan dimasukkan didalan bekas A


  3. Daging yang telah digoreng bersama minyak dimasukkan ke bekas A ( kalau minyak terlalu banyak separuh minyak dimasukkan ke dalam bekas A dan separuh minyak dibuang


  4. Daun sup yang dihiris dan lada hitam yang dikisar dimasukkan kedalam bekas A - quantiti ikut suka


  5. Gaul semuanya di dalam bekas A, kemudian letakan garam secukup rasa.


  6. Ambil separuh bahan di bekas A dan dimasukkan kedalam bekas B


  7. 2 atau 3 biji telur- Pecahkan telur dan pukul ( seperti nak buat telur dadar kosong) dan masukkan kedalam bekas B.


  8. Gaul semua bahan dibekas B dan gulung seperti gambar diatas...


  9. Panaskan kuali ...api sederhana kecil dan goreng sehingga menjadi keperangan.


Rasanya memang sedap....dimakan dengan cili sos atau sos cili yang dibuat sendiri. Selamat mencuba...





No comments:

Post a Comment