Gambar di atas ini sekadar hiasan...gambar ini aku ambil dari satu blog di london...tapi apa-apa pun kalau dipanggil popiah itu lah rupanya...yang membezakannya adalah inti popiah tersebut...
Popiah salah satu makanan kegemaran kami sekeluarga....dan kepada kawan-kawan yang pernah merasa popiah buatan aku dan memerlukan resipi....silalah mencuba resepi ini .....
BAHAN-BAHAN
1 kg Kentang - Kentang dibasuh bersih dan di rebus berserta kulitnya..
1/2 kg Daging cincang /didadu - di goreng dengan minyak dengan sedikit garam
Daun sup - Kuantiti ikut suka - di hiris halus
Bawang basar -Ikut Suka -di dadu
Lada hitam -di kisar halus
Telur secukupnya
Kulit popiah - beli kat kedai
CARA MEMBUATNYA
- Kentang yang telah direbus dibuang kulit dan di potong dalu -diletakkan didalam bekas A
- Bawang besar didalu dan dimasukkan didalan bekas A
- Daging yang telah digoreng bersama minyak dimasukkan ke bekas A ( kalau minyak terlalu banyak separuh minyak dimasukkan ke dalam bekas A dan separuh minyak dibuang
- Daun sup yang dihiris dan lada hitam yang dikisar dimasukkan kedalam bekas A - quantiti ikut suka
- Gaul semuanya di dalam bekas A, kemudian letakan garam secukup rasa.
- Ambil separuh bahan di bekas A dan dimasukkan kedalam bekas B
- 2 atau 3 biji telur- Pecahkan telur dan pukul ( seperti nak buat telur dadar kosong) dan masukkan kedalam bekas B.
- Gaul semua bahan dibekas B dan gulung seperti gambar diatas...
- Panaskan kuali ...api sederhana kecil dan goreng sehingga menjadi keperangan.
Rasanya memang sedap....dimakan dengan cili sos atau sos cili yang dibuat sendiri. Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment