Resepi Roti Naik
Resepi:: Fadlina Mohni
Step 1
Bahan A
11 grm - Yis Kering/Maripan
5 sudu besar - Gula pasir
1 sudu besar - Susu awan - Air Suam
---(Satukan Bahan A dan Biarkan sampai berbuih sehingga 10 minit)----
Step 2
Bahan B
4 cawan - Tepung Gandum
1 sudu besar - Bread Improver
1 sudu besar - serbuk softener
secubit garam -
1 biji telur
---(Masukkan telur dan saukan Bahan B)---
Step 3
(campurkan bahan A & B akan terhasil Adunan C)
Step 4
-Adunan C--- Masukkan:
1/4 cawan - Air sejuk dari peti ais
2 sudu besar - butter
---( Uli sebati atau guna mixer high speed
Step 5
- Perap 1 jam dengan kain basah
-Lepas 1 jam, tumbuk adunan doh tadi untuk buang angin
-Bentuk doh kecl kecil
-Perap 30 minit, sapu permukaan dengan cucu cair/ tabur bijan..gula apa papa sahaja
-Bakar 160 darjah celcius selama 30 minit
-Sapu butter bila telah masak dan dikeluarkan dari oven
Step 3
(campurkan bahan A & B akan terhasil Adunan C)
Step 4
-Adunan C--- Masukkan:
1/4 cawan - Air sejuk dari peti ais
2 sudu besar - butter
---( Uli sebati atau guna mixer high speed
Step 5
- Perap 1 jam dengan kain basah
-Lepas 1 jam, tumbuk adunan doh tadi untuk buang angin
-Bentuk doh kecl kecil
-Perap 30 minit, sapu permukaan dengan cucu cair/ tabur bijan..gula apa papa sahaja
-Bakar 160 darjah celcius selama 30 minit
-Sapu butter bila telah masak dan dikeluarkan dari oven
No comments:
Post a Comment